fredag 19 november 2010

Inte mycket tid över just nu ...

Har inte skrivit i bloggen på ett tag nu, trots att det hänt mycket på gården de sista dagarna. Får skylla på att jag kvällstid håller på och målar i vardagsrummet (golvlister, fönster- samt dörrkarmar), eftersom det är den i stort sett enda tiden på dygnet då man i lugn och ro kan få något gjort utan att bli störd av de två småttingarna i huset. Måste bli klar med dessa målningsarbeten tills på måndag eftersom målaren kommer då (han skall måla taket samt tapetsera väggarna).

Vad är det då som har hänt de senaste dagarna undrar ni då kanske .... jo, för det första så föddes den sista kalven för i år i söndags. Jag var ute och kollade läget vid 12-tiden på kvällen och då låg kon lugnt och stilla och idisslade. Strax efter fyra gick Günther ut och tittade och då hade kalven precis kommit ut. Fascinerande att en förstakalvare kan fixa en kalvning så snabbt och utan några som helst problem. Det blev en tjurkalv och statistiken för i år blev iom detta, 6 kvigkalvar och 4 tjurkalvar.

Under gårdagen släppte vi våra baggar till tackorna. Ni skulle sett vilken fart baggarna fick när de upptäckte att de inte längre gick ihop med grabbarna, utan att de nu var omgivna av endast kvinnligt sällskap. Var ute på förmiddagen idag och såg att de hade varit flitiga (vi använder baggsele med färgkritor på texel- samt suffolkbaggen för att kontrollera att de verkligen betäcker tackorna samt för att se om det är någon som inte blir betäckt). De tackor som blir betäckta nu kommer att lamma i början på april. Ett får är dräktigt 145 dagar +/- 3 dagar.

Linderödssuggan Bianca, som har varit för betäckning hos vår galt Hektor åkte hem i lördags. Nu kommer hon få äta i lugn och ro hemma i Tidaholm och få god tid på sig att förbereda sig ordentligt innan kultingarna kommer i början på januari. Vi kommer hålla tummarna för att allt kommer att gå bra för henne och att hon tar väl hand om de små när de väl har kommit till världen.

5 kommentarer:

Pyret sa...

Hej Linda!
Bianca har det bra. Hon har till och med en egen stuga att bo i!! Min gamla husvagn jag hade på filminspelningen.. Hoppas ungtupparna inte ställer till för mycket elände nu..

Ha det bra och hälsa Hektor från Bianca!

Anna sa...

Oj, det händer en hel del borta hos er.. Här i stan är det alldeles lugnt:)! Det var kul å ha er här! Stor kram

Cecilia sa...

Vilken fröjd för baggarna. Ni får väl fylla på med färg ganska ofta kan jag tro. Eller så kanske nu har feministfår som håller ihop. Girlpower!

Anna sa...

Antar att ni har fullt upp med dopförberedelser, så bloggen får ligga i träda;)! C har lite hosta, men jag hoppas han är frisk till helgen.. Har varit en höst i sjukdomens tecken:(! Stor vinterkram till er alla!

Anna sa...

Tack för senast! Det var ett toppenkalas! stor kram