torsdag 9 december 2010

Granen står så grön och grann i stugan ...eller rättare sagt framför stugan!

Här får ni se ett kort på vår granna gran som jag var och hämtade upp i skogen härom sistonen. Tycker själv att resultat blev väldigt lyckat och det är nu extra mysigt ute nu när man kanske komer ifrån stallet på kvällen och skall gå in och äta kvällsmat, den lyser liksom upp hela gården på ett trevligt sätt.

Annars så är har vi skickat tre limousintjurar till slakt med de fina slaktresultaten E2+, E2 samt U2. För er som inte är så hemma med dessa bokstäver och siffror så har jag här lagt in en liten förklaring.

EU-länderna har ett gemensamt klassningssystem

Alla slaktkroppar utom svinslaktkroppar indelas i kategorier, formklasser och fettgrupper. Alla länder i EU använder EUROP systemet för klassningen. Systemet är uppbyggt av femton klasser där huvudklasserna kallas E, U, R, O och P. Efter var och en av dessa bokstäver kan + eller - läggas till. Dessutom bestäms hur kroppen är täckt av fett  i ett motsvarande system där Sverige använder 15 grupper från 1- till 5+.Så här går klassificeringen till

Innan man klassar slaktkropparna måste de putsas för att vägning och klassningen ska kunna göras på ett rättvisande sätt. Vid putsning tas till exempel överflödigt fett inne i slaktkroppen bort.

Klassificeraren bedömer sedan kategori, kroppens form och fettansättning. Kategorin bestäms av djurets kön och ålder. Kroppens form delas in i femton klasser från E+ till P-. De mest svällande slaktkropparna får klassen E+ och de tunnaste får klassen P-. Fettansättningen bedöms och indelas i klasserna 1- till 5+ där 1- är magrast och 5+ fetast.


2 kommentarer:

Anna sa...

Då lärde jag mig något nytt idag:)! Tack för senast. Stor kram

Emma sa...

Vilka fina bilder! Jag kommer kika in i den här bloggen när jag är lite för stressad i skolan så kan jag bara sitta å titta på all fin natur i vårt kära västergötland :) (utanför mitt fönster har jag tunnelbanan, men en liten skogsdunge skymtar jag faktiskt också).

Kram kusin Emma