tisdag 26 juli 2011

Fina lamm- samt fårskinn säljes!

Dagen innan Tranås Skinnberedning gick på semester passade jag på att åka dit och hämta några guteskinn som var klara. Lämnade även in några nedsaltade skinn som kommer vara färdigberedda någon gång i höst.

Skinnen jag fick med mig hem var väldigt fina och mjuka och går att använda på många ställen. Varför inte inreda barnrummet som på bilden här nedan, med ett lammskinn i en barnfåtölj. Är både vackert och framförallt mjukt och skönt för barnen att sitta på.

För mer info beträffande priser gå in under rubriken Gårdsbutik och välj därefter Skinn. Är ni intresserade, så hör bara av er så kan ni få komma och titta samt känna på de olika exemplaren.




fredag 22 juli 2011

Lammvägning ...

Igår tog vi in alla tackorna samt lammen och kontrollvägde alla lammen. Gick relativt smärtfritt att få in allihopa i fårstallet iom att vi nu har flera fållor som är inhängnade utmed vägen, vilka de var tvugna att gå igenom för att komma till stallet. Dock var det naturligtvis ett par lamm som inte hade lust att hänga med resten av flocken .... men efter lite springandes fram och tillbaka så fick vi med även dem.
Därefter tog vi ut all tackorna och började väga lammen. Vi vägde alla 110 lammen på ca 1 timme och resultatet var väldigt bra tycker jag, medelvikt 33,0 kg med en medelålder på 80 dagar. Det bästa lammet (naturligtvis ett enkel lamm av rasen texel), hade en daglig tillväxt sedan födseln på 533gram/ dag och en ålder på 97dagar vilket medför en totalvikt på hela otroliga 58kg.
Om man bara tittar på våra texellamm (63 st) så hade de en 60-dagars vikt på i snitt 26,6kg och hela elitlamms texellamm hade en 60-dagars vikt på 24,1kg. Värt att notera är väl även att våra texel-suffolk lamm (11 st) hade en 60-dagars vikt på i snitt 30,0 kg .

Iom att lammen hade växt så bra, så bestämde vi oss för att vänja av de äldsta (dock inte yngre än 3 månader) och tyngsta bagglammen (från 34kg) för att säkerställa att inga smygbetäckningar sker. Så nu går 26 bagglamm i fårstallet och skall släppas ut på ett parasitfritt bete imorgon förmiddag. Vi valde att låta alla tacklammen gå kvar ett tag till med tackorna eftersom de fortfarande har så bra bete och att de därmed bör växa forsatt bra där.

Roligt att de växer så bra med tanke på att vi inte ger våra lamm något kraftfoder alls (inte tackorna heller för den delen), utan endast bra bete, salt och mineraler. Därtill kommer även en noggrann planering av beten så att de hela tiden har kommit till nya parsitfria beten, och det tror jag är a och o i sammanhanget.


onsdag 20 juli 2011

Sandlådan är klar!

Idag har vi fyllt den nya sandlådan med sand. Lovisa var jätteduktig och körde bra med sin lilla skottkärra ifrån Granngården. Därefter var det slagsmål i sandlådan eftersom Vincent hela tiden förstörde Lovisas fina sandkakor :-), det är inte alltid lätt att vara liten. Vill härmed också passa på att tacka vår sandlåde-sponsor Sörgårdens Hyvleri, hade det inte varit för dom så hade sandlådan varit rätt så trist .... eftersom det inte hade funnits någon sand i den. 

Annars så har inredningen i fårstallet satts in igen, då ströbädden varit ute ett bra tag nu och det har torkat upp ordentligt. Imorgon skall vi försöka få in alla lammen för kontrollvägning och avvänjning av de största lammen. Skall bli intressant att se hur lätt (eller snarare svårt ) det går att få in dem i stallet.

tisdag 19 juli 2011

Sandlådan snart klar!

Idag har sandlådebygget gått framåt och imorgon skall nog barnen kunna inviga den. Tycker själv att den passar in väldigt bra i vår trädgårdsmiljö. Okej att björkstockarna inte kommer hålla i all evighet, men samtidigt så var det inte så besvärligt att lägga dit dom heller. Fick denna idé då vi var på trädgårdsfest hos våra mjölkbönder här i trakten, då de hade en liknande sandlåda i trädgården vilken de byggt åt deras barnbarn.

Kossan med livmoderframfall samt hennes fina tjurkalv (som ni ser på bilden här nedan) släppte vi ut till de andra kossorna igår. Kalven ligger mest och sover, då mamman har rejält med god fet mjölk åt honom. Fader är den danske semintjuren Östergaard Tor.


söndag 17 juli 2011

Behöver man verkligen en grävmaskin för att anlägga en sandlåda ?

Idag har vi varit ute och lekt lite med grävmaskinen som stod på gården över helgen. Vi funderade inte speciellt länge förrän vi kom på att vi kunde passa på att använda grävmaskinen för att göra den befintliga sandlådan något större. Innan vi fick barn så hade jag ingen aning om att barn kan spenderar så oootroligt mycket tid i en sandlåda (har de även tillgång till vatten så tror jag att de lätt kan övernatta i en sandlåda tom :-)). Som ni ser på bild ett så var den befintliga sandlådan inte speciellt stor, inköpt på granngården för en billig peng med lock på (skulle vara bra att ha om man hade katt). Detta lock var i princip aldrig stängt och jag har aldrig sett våran katt vara däri. Så nu blir det en större sandlåda med trästockar runt omkring. Fortsättnig följer.

Fotot längst ner till höger tog jag på kvällsrundan hos fåren för att kolla att allt är ok och framförallt att ingen tacka har hamnat på rygg. För kännedom har vi nu förlorat två helt friska texeltackor på betet (notera att de inte var feta) pga av att de hamnat på rygg och har sedan inte lyckats ta sig upp, och därmed kvävts. Har ringt och pratat med fårhälsovården återigen efter det att tacka nr två hittades på morgonen innan jag åkte till arbetet och enligt dem så förekommer det, men det är inte så mycket man kan göra åt det. Vi tycker naturligtvis det är fruktansvärt att förlora helt friska tackor bara så där. Värt att notera är att vi även hittat ca fyra st andra tackor på rygg som vi har hjälpt upp, och de har därmed klarat sig. Jag skall ta och ringa texelföreningen och kolla lite med dom hur vanligt detta problem är hos denna ras!


fredag 15 juli 2011

Fredagsmys ...

Det blev inget fredagsmys framför TV:n ikväll. Efter att barnen hade lagt sig tog jag och målade lite panel till huset och Günther släpte ut kossan som kalvade i måndags. Vi låter alltid kossan gå ut först till de andra korna och bråka av sig lite innan vi släpper ut kalven. Detta för att inte riskera att kalven skall kommer i kläm emellan de stora korna vid deras "uppgörelser". Att de bråkar lite beror på att kossan med kalven varit ifrån flocken ett tag iom att vi tog in henne strax innan beräknad kalvning. Det gör vi för att ha lite extra kontroll på henne, och lättare kunna hjälpa till om det skulle behövas. Efter en halvtimme brukar de ha lugnat ner sig och man kan då släppa ut kalven till modern.

Kossan med livmoderframfallet ser fortfarande pigg och kry ut, så vi har goda förhoppningar att hon klarar sig (skönt).

Här nere ser ni några bilder ifrån grunden till slakteriet som sakta men säkert börjar ta form. De två lindarna till höger samt vänster om den tänkta byggnaden skall inte stå där sedan, dock är de så stor så vi väntar till senhösten innan vi vågar flytta på dom.


torsdag 14 juli 2011

En blodig kvällsupplevelse ...

Igår vid 5 tiden på eftermiddagen kalvade en ko alldeles själv utan större problem. Dock senare på kvällen så hade vi fortfarande inte sett att efterbörden hade kommit ut, så Günther kände efter och mycket riktigt fanns den kvar inuti kossan. Dock bestämde vi, att vi väntar ett tag till, och går ut och tittar en sista gång innan vi går och lägger oss. Günther gick alltså ut vid 23.30-tiden och efter någon minut stod han i dörren igen och var helt förtvivlad och ropade efter mig :

- Linda, kossan har fått livmoderframfall, kom fort ...

Jag tog med mig ett gamalt lakan som vi sparat, ifall något sådant här skulle hända samt x antal rena handukar. Väl i stallet så hade Günther lyckats låsa fast kossan i fodergrinden och stod och höll hela livmoder-paketet i famnen. Vi har själva aldrig varit med om detta hos en ko, utan endast hos några tackor, och där ser det också inte speciellt trevligt ut, men är ju iallafall inte så stort som hos en ko. Är svårt att beskriva hur det hela ser ut, men hela livmoderpacketet är stort som ca 2 st fyllda ica-påsar. Jag ringde veterinären, vilken svarade direkt, och beskev hur det hela såg ut, ett tag blödde det rätt så rejält och då menade hon på att det var bäst att skjuta kon direkt för att kunna ta vara på köttet, dock hade vi dagen innan samt samma dag sprutat antibiotika mot juverinflammation, så det hade inte gått att omhänderta köttet ändå. Men efter ett tag slutade det att blöda och vi bestämde då att hon skulle komma ut och titta och då var klockan ca 23.45. Medan vi väntade på henne så gjorde vi rent livmodern med kalt vatten och lindade in den i det rena lakanet.

Efter ungefär en kvart så var veterinären på plats. Hon tyckte allt såg bra ut, gav kossan en epidural och började sedan trycka tillbaka livmodern. Kan bara säga att det såg rätt så groteskt ut, där hon stod och tryckte med hela sin kroppstyngd bakpå kon. Efter ett tag var dock livmodern inne i kon igen. Därefter "sydde" hon igen därbak med 3 st sk flessa-suturer, vilka vi skall ta bort om 3-4 dagar. Var mäktigt imponerade utav veterinären. Hon menade på att "packetet" såg bra ut, så kossan skulle nog klara sig.

Så, nu hoppas vi verkligen att det räcker med strapatser när det gäller djuren. Nu är kl 13.30 och kossan ser välmående ut och kalven likaså. Dock skall man inte ropa hej, förrän om ett par dagar, eftersom en inre blödning inte alltid går så snabbt, men det hoppas vi verkligen inte att hon har.

Skall även nämna att en annan ko kalvade fram en välmående kvigkalv i måndags morse utan problem, så det är ju inte bara tråkigheter sam händer här på gården.


tisdag 12 juli 2011

Idag startade markarbetena för vårt blivande slakteri!

Det har varit lugnt på bloggen ett tag, pga av att vår hemside leverantör Surftown har haft problem med vattenöversvämningar i Danmark och därmed var de tvungna att flytta alla sina servrar till andra ställen. Dock nu är vi tillbaka ... och det med besked :-)

Idag startade nämligen markarbetena för vårt småskaliga slakteri. På bilden nere till vänster ser ni hur det såg ut innan arbetena satte igång, i mitten vid lunchtid och till höger efter en dags arbete. Imorgon fortsätter det och då lovar jag återkomma med mer info.




fredag 1 juli 2011

Sov gott kalven!

Igår sent på kvällen dog vår svage kalv 6 dagar gammal. På dagen hade han stått upp flera gånger och han fick mjölk genom sondmatning (vilket vi nu behärskar riktigt bra) så jag hade äntligen börjat tro att det hela skulle gå vägen. Men tyvärr så ville inte hans kropp detsamma... alltid lika tråkigt och ledsammt när ett djur dör. Men man får gaska upp sig och hoppas att man lärt sig något av det hela .... och att det förhoppningsvis aldrig händer igen.

Nu skall vi snart till våran stora mjölkbonde (Kårtorp) här i trakten som har bjudit in alla grannar till trädgårdsfest för att fira att deras moderna kostall nu har varit i drift i ca 2 år. Hoppas att vädret håller sig och att vi slipper regn!