fredag 22 juli 2011

Lammvägning ...

Igår tog vi in alla tackorna samt lammen och kontrollvägde alla lammen. Gick relativt smärtfritt att få in allihopa i fårstallet iom att vi nu har flera fållor som är inhängnade utmed vägen, vilka de var tvugna att gå igenom för att komma till stallet. Dock var det naturligtvis ett par lamm som inte hade lust att hänga med resten av flocken .... men efter lite springandes fram och tillbaka så fick vi med även dem.
Därefter tog vi ut all tackorna och började väga lammen. Vi vägde alla 110 lammen på ca 1 timme och resultatet var väldigt bra tycker jag, medelvikt 33,0 kg med en medelålder på 80 dagar. Det bästa lammet (naturligtvis ett enkel lamm av rasen texel), hade en daglig tillväxt sedan födseln på 533gram/ dag och en ålder på 97dagar vilket medför en totalvikt på hela otroliga 58kg.
Om man bara tittar på våra texellamm (63 st) så hade de en 60-dagars vikt på i snitt 26,6kg och hela elitlamms texellamm hade en 60-dagars vikt på 24,1kg. Värt att notera är väl även att våra texel-suffolk lamm (11 st) hade en 60-dagars vikt på i snitt 30,0 kg .

Iom att lammen hade växt så bra, så bestämde vi oss för att vänja av de äldsta (dock inte yngre än 3 månader) och tyngsta bagglammen (från 34kg) för att säkerställa att inga smygbetäckningar sker. Så nu går 26 bagglamm i fårstallet och skall släppas ut på ett parasitfritt bete imorgon förmiddag. Vi valde att låta alla tacklammen gå kvar ett tag till med tackorna eftersom de fortfarande har så bra bete och att de därmed bör växa forsatt bra där.

Roligt att de växer så bra med tanke på att vi inte ger våra lamm något kraftfoder alls (inte tackorna heller för den delen), utan endast bra bete, salt och mineraler. Därtill kommer även en noggrann planering av beten så att de hela tiden har kommit till nya parsitfria beten, och det tror jag är a och o i sammanhanget.


2 kommentarer:

Veronica Nyman sa...

OJJJ!!! Helt fantastiskt bra vikter tycker jag! Jag jämför ju iofs med finull, där jag tycker att jag har bra tillväxt på mina lamm - men det är ju ljusår från era såklart. Intressant!! Är helt nördig på att sitta och jämföra på Elitlamm....... :-)

Linda sa...

Ja du, vi var faktiskt också postivt överaskade. Hoppas nu verkligen att bagglammen fortsätter växa så här bra även efter avvänjningen.
Tycker också väldigt mycket om elitlamm, där har man helt klart ordning och reda på alla sina djur.