måndag 16 juni 2014

Lite ditten och datten ...

Då var det återigen alldeles för längesedan jag skrev här. Kan bara ursäkta med att det är väldigt mkt att göra och att jag stupar i säng varje kväll och då tyvärr inte orkar skriva något här. Men här kommer en kort resumé om några saker som har hänt de  sista veckorna.
För några veckor sedan så släppte vi ut tio ungdjur på bete här direkt bakom huset och det såg ut att gå bra. Dock efter 24 timmar på söndagsmorgon så tittade vi ut genom sovrumsfönstret och där hade fyra av ungdjuren gått igenom stängslet och in till fåren (som gick på andra sidan). Jag och Günther fick skippa den annars heliga "slöa i sängen på söndagsmorgonen och gosa med barnen" och ge oss ut och försöka få in dem igen. Det hela slutade med att de andra sex också sprang igenom stängslet och hela gänget sprang till skogs .... gissa vad som gick genom huvudet då. Jag direkt in och ringde polisen och anmälde att tio djur var på vift i Tibro. Märker att detta kan bli en väldigt lång historia, så jag får nog korta ner den lite. Samma dag lyckades vi dock få sju av dessa att springa in till grannens bete mitt emot vårat (vid infarten) och de fattade tydligen tycke till denna plats och bestämde sig att stanna där. Ytterliggare två kom gåendes på vägen bakom huset från skogen två kvällar efter vartannat och gång nummer två lyckades vi fånga in dem. Den sista kom fem dagar senare och gick helt sonika igenom stängslet och in till de andra. Vad lärde vi oss av detta kan man fråga sig, jo att man inte skall släppa ut ungdjur själva på bete, de behöver en ledarko som är lugn och leder flocken. Så naturligtvis går det nu två lugna kossor med kalvar tillsammans med dessa "rymlingar" och allt är så lugnt och fint. Innan vi hade alla hemma igen där de skulle vara tog nog cirka 2 veckor.

Tio äldre och lugnare djur har vi kört iväg på bete i Ingelsby och det släppet gick lugnt och metodiskt. Här har de det väldigt lugnt och skönt och jättefina ställen där de kan gå ner och dricka vatten direkt ifrån ån Tidan.
Muu, vad gör du här egentligen?

En del av gänget idisslande i skugan av några björkar.
I fredags så hade Lovisa sin första skolavslutning vilken gick av stapeln i Kyrkefalla Kyrka. Det var en fin och trevlig tillställning och Simon tom somnade under någon av de sista sommarsångerna. Därefter åkte vi hem till min pappa och där fick vi jättegott fika. Tack pappa och Ulla för allt det goda.
Tre små godingar i väntan på att få attackera den fina jordgubbstårtan.

Inga kommentarer: