måndag 7 maj 2012

Glada grisar :-)

Igår var en bra dag då vi hann med väldigt mycket på "att göra listan".
På förmiddagen var vi på besök hos Håkan Gustavsson och tittade på hans fina grisar samt nötkreatur. Hans gård heter Blankås och ligger strax innan Hönsa. På gården drivs bla uppfödning av slaktsvin. Dessa grisar går lösa på en halmbädd och vid fint väder kunde man öppna stora portar in till hallarna så att grisarna fick frisk luft samt kunde kika ut. Grisarna tittade nyfiket på oss när vi kikade in i deras stora "rum" och busade sedan runt, runt, runt i halmen. Astrid som Håkans barnbarn heter gick glatt in till grisarna och det märktes genast att de hade sett henne förr, eftersom de direkt gick fram till henne och ville se om hon kanske hade något gott i fickan.
Det var verkligen roligt att se hur bra grisarna mådde samt att de var nöjda, rena och fina.
Efter studiebesöket fick vi gott fika som serverades på uteterassen.Eftermiddagen spenderades sedan med att verka klövarna på alla tackorna (Günther o Björn) och sätta upp elstängel (jag) där fåren skulle beta. När klockan var åtta på kvällen så släppte vi äntligen ut tackorna och lammen, och för er som inte varit med om detta förrut kan jag berätta att det är ett förskräckligt skikande på både tackor och lamm innan dom har vant sig vid miljöombytet och innan tackan har hittat sina lamm och vice versa. Dock imorses när solen gick upp hade lugnet äntligen lagt sig och tackor och lamm låg förnöjsamt tillsammans och njöt av att äntligen få ligga i gröngräset och "pösa".
Efer "tack- och lammsläppet" var Günther och Björn tvugna att ta in en ko som vi sett ligga för sig själv, vilket brukar vara ett teckan att det inte är så långt kvar innan kalven vill komma ut. Mycket riktigt, i morses när Günther var ute och kollade så stack två bakben ut därbak (felläge) och det var då bråttom. Han hämtade snabbt Björn och tillsammans drog de ut kalven vilken som tur var klarade sig och nu vid lunchtid stod han/hon upp och drack utav den viktiga råmjölken.
Tvillingkalvarna mår också bra och är fortfarande inne eftersom det är bra att ha lite extra koll på dem innan vi släpper ut dem till de andra.

Inga kommentarer: