onsdag 29 maj 2013

Jag blir så ledsen!

Har tyvärr inget roligt att skriva om just nu ... har precis hämtat en tacka ifrån betet som "fastnat" på rygg (det var plant där hon låg) och inte kommit upp på benen, vilket har medfört att hon kvävts till döds. Detta är ett känt problem hos just köttraserna (framförallt hos texelrasen) eftersom de har brett mellan bogarna och  hamnar de på rygg samt är i bra hull (stora magar) så blir de som skalbaggar och tar sig inte alltid upp igen utan hjälp. Detta har nu hänt några gånger och det är så trååååååkigt och ledsamt. Vi har ju tyvärr råkat ut för detta förut och just därför går vi runt hos fåren tre gånger per dag för att förhoppningsvis kunna hjälpa upp en tacka som  rullat runt och fastnat på rygg. I morse var jag som vanligt ute och kollade till dem och allt var då bra, men nu när jag kom hem ifrån Tibro så såg jag direkt tackan med alla fyra benen upp i luften eftersom hon låg direkt utmed stängslet. ÅÅÅHhh jag kan inte med ord beskriva hur ledsen man blir ..... för att lammen skall växa så skall tackorna naturligtvis ha ett bra bete .... dock medför det då att en del tackor som är i bra hull blir runda om magarna och så händer sådan här saker ibland (snyft). Måste nu ha extra koll på hennes stackars bagglamm (enfödd) som ju också har förlorat sin mamma och inte får sin mjölk längre.
Hoppas att alla som åker förbi oss och råkar se just det här -ett får som ligger på rygg med benen i luften", att de kommer in till oss och säger till, eller att de ringer och informerar oss. Hur lång tid det tar innan de kvävs är oklart (beror antagligen på vädret och tackans skick).
Jag hoppas verkligen att detta är den enda tackan som behöver då en sådan här plågsam död.

3 kommentarer:

Annelie sa...

Åh så ledsamt och jobbigt, en av mina dräktiga tackor hittade jag upp och ner för några veckor sedan, det gick förstås bra men jag var rejält skärrad efteråt!

Linda sa...

Jo, jag läste om det på din blogg, tur att det gick bra (med lamm i magen och allt).
Det är aldrig roligt när djur dör. Dock är det ännu jobbigare när de är fullt friska och välmående (samt har lamm) och inte alls sjuka.

Anonym sa...

Usch vad trist. Jag håller på och försöker läsa mig till fårskötsel. När jag gick på jordbruksgymnasiet för många år sedan var det inte så mycket fårskötsel utan mest ko och gris. Tänkte ev. skaffa 4 tackor till hösten. Det är bra att få veta sådant här oxå.
/Karin