tisdag 28 juni 2011

Midsommarfirandet fick ett abrupt slut för Günther!

Hoppas att alla har haft en trevlig midsommar, för Günthers del blev den lite annorlunda. Vid halv sex tiden ringde vår nye praktikant på Günthers mobil och berättade att nu är det kalvning på gång .... 2 kor på samma gång. Den ena hade gått 2 veckor över tiden och den andra endast 3 dagar. Så Günther slängde sig in i bilen och åkte hem.

Väl hemma i stallet så insåg han rätt så snabbt att det här skulle den ena kon inte klara av själv (vilken var seminerad med Tastevin). Han ringde då en granne som lyckligtvis var hemma och kunde komma och hjälpa till. Efter väldigt mycket möda och stort besvär så fick de äntligen ut tjurkalven som var väldigt, väldigt stor, vid vägningen idag hade den en vikt av 60kg (vilket vi tycker är alldeles för tung). Kossan kom inte upp på benen efter kalvningen, och vi var därför väldigt oroliga. Dock vid 24-tiden innan vi strax skulle gå in så reste den sig upp en liten stund (men var fruktansvärt svajig i bakdelen), så då fick vi tillbaka hoppet att hon ända skulle klara sig. Kalven som naturligtvis också var medtagen tog Günther och lade på foderbordet för att inte riskera att kossan kanske ställde sig upp och sedan råkade ramla på kalven (vilket skulle blivit slutet för kalven). Därefter lät vi ko och kalv vila till morgonen därpå.
Morgonen därpå såg kon lite bättre ut, men vi ringde veterinären ändå, som kom ut och gav kon smärtlindring i form av en spruta (vilken vi skall ge ytterliggare några gånger). Så nu känner vi oss rätt så lugna när det gäller kon iallfall, som kommer få all tid hon behöver för att läka.
Kalven däremot är ännu inte helt pigg, i början kom han inte alls upp på benen (båda fram - och bakklövarna var böjda bakåt, antagligen beroende på att han legat trångt inne i kossans mage). Så Günther har fått handmjölka kon nu sedan i lördags för att se till att kalven får i sig den viktiga råmjölken och att kon inte slutar producera mjölk. Kalven kan nu ibland komma upp på benen, dock inte tillräckligt för att komma in till mamman. Vi har dock fortfarande förhoppningar att detta skall sluta väl.

Den andra kossan kalvade utan problem (här var fadern semintjuren Urd) och fick en välskapt kvigkalv med vikten 48 kg.

Inga kommentarer: